Energiemarkt

De energiemarkt werkt eigenlijk heel eenvoudig

De producenten van energie leveren energie aan het netwerk. Je netbeheerder levert deze energie bij je af. Vervolgens stuurt de energieleverancier een factuur naar je. In de splitsingswet is vastgelegd dat energieleveranciers geen netbeheerder mogen zijn en andersom. De netbeheerders blijven nutsbedrijven en de energieleveranciers concurreren op de vrije markt. De energieleverancier is dus wel een handelaar in energie, maar heeft geen rol in het transport van energie naar je aansluiting. Dus als je wisselt van leverancier kom je nooit zonder stroom te zitten.

Aanbiedersmarkt 

 

De aanbiedersmarkt bestaat uit drie verschillende soorten partijen: Producenten, Netbeheerders en Energieleveranciers zoals NieuweStroom. Iedere markt kent zijn eigen competitie dynamiek:

  • Producenten van gas en stroom concurreren op zo laag mogelijke kosten. Ze hebben een heel lange investeringshorizon want elektriciteitscentrales, windmolenparken en gasexploratie worden over tientallen jaren pas terugverdiend.
  • De netbeheerders concurreren niet met elkaar, maar hebben ieder een regio waarin ze het netwerk beheren en energie aan de eindgebruikers leveren. Je kunt dus niet van netbeheerder wisselen, tenzij je verhuist.
  • De leveranciers zijn in volle competitie met elkaar. In Nederland hebben momenteel rond 50 leveranciers een vergunning van de ACM voor de levering van gas en/of stroom, waaronder Slim met Energie B.V. met de handelsnaam NieuweStroom.

Verbruikersmarkt 

 

De Nederlandse markt wordt verdeeld in kleinverbruikers en grootverbruikers. Grootverbruikers hebben een stroomaansluiting met een aansluitwaarde die groter is dan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting (G40 of groter) die 40 m3 per uur of meer kan leveren. Alle verbruikers daaronder zijn kleinverbruikers.

 

  • Regelgeving
    Kleinverbruikers genieten consumentenbescherming via de regelgever Autoriteit Consument en Markt (ACM). Leveranciers zijn gebonden aan eerlijke aanbiedingen en moeten allemaal dezelfde algemene voorwaarden en gedragscodes hanteren voor bijvoorbeeld contractverlengingen, overstapboetes, makkelijke opzeggingen, privacybescherming en tijdigheid en juistheid van facturen. Regelgever ACM controleert de leveranciers hier streng op. Voor het leveren aan grootverbruikers is geen vergunning nodig. Dit wordt overgelaten aan de vrije marktwerking. Dit kan soms leiden tot lange contracten, automatische stilzwijgende verlengingen en hoge opzegboetes.
  • Energie inkopen
    NieuweStroom levert aan alle grootverbruikers en kleinverbruikers onder dezelfde (ACM) voorwaarden en regels voor kleinverbruikers. Dus bij NieuweStroom geen lange termijncontracten, geen bandbreedtes, geen overstapboetes en geen addertjes onder het gras. Volledig transparant met behoud van al je vrijheid!

Meer over de energiemarkt.