Toelichting bij uw factuur met het voorschotbedrag voor december

Het totale maandbedrag op uw factuur is deze maand waarschijnlijk hoger dan u ooit van ons hebt ontvangen. Dat is begrijpelijk een flinke tegenvaller.
Hieronder lichten we voor u toe waarom juist deze factuur, met het voorschotbedrag voor december, zo hoog uitvalt.

Uw ‘te betalen maandbedrag’ bestaat uit meer dan alleen een voorschot voor de aankomende maand december. Onder de noemer ‘voorschot december’ incasseren wij namelijk:  

Opbouw maandbedrag ‘voorschot december 2021’:

 1. Verrekening werkelijke verbruikskosten van oktober

  De factuur die u in september van ons heeft ontvangen, bevatte het voorschot voor de maand oktober. Dit voorschotbedrag was gebaseerd op de lagere energiemarktprijzen van voorheen.
  Op uw nieuwe factuur verrekenen we uw daadwerkelijke verbruikskosten van de maand oktober met het voorschot dat u voor de maand oktober heeft betaald. De marktprijzen waren in oktober erg hoog (begin oktober piekten ze): gemiddeld 4x hoger dan de afgelopen jaren het gemiddelde was.
  Kortom: u betaalde voor oktober een – achteraf gezien – te laag voorschot. Doordat de werkelijke verbruikskosten – door de hogere marktprijzen – hoger uitvielen, heeft dit geresulteerd in een hoger saldo bij de verrekening van deze periode oktober: een bij te betalen bedrag.
 1. Het voorschotbedrag voor december.

  Dit voorschotbedrag is, sinds vorige maand, blijvend verhoogd vanwege de huidige hoge energiemarktprijzen, die wij 1-op-1 aan u doorberekenen.

  Uw voorschotbedrag blijft een voorschot, een schatting dus. Het is belangrijk dat de verwachte marktprijs waarmee bij het voorschot gerekend wordt zoveel mogelijk aansluit op de definitieve marktprijzen. Zodra de marktprijzen zakken, zullen wij uiteraard uw voorschotbedrag weer aanpassen.

Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld over hoe het hoge te betalen maandbedrag op uw factuur tot stand komt:Oververhitte markt, houd uw hoofd koel

De energiemarkt is de laatste tijd oververhit. Het is daarom belangrijk om het hoofd koel te houden, maar wel reëel te zijn en voorlopig rekening te houden met hogere energiefacturen.

Bij NieuweStroom werken we met dynamische prijzen die 1-op-1 gekoppeld zijn aan de dagelijkse handelsbeurs. Iedereen heeft nu met de hoge prijzen te maken en wat de toekomst precies gaat brengen, is achteraf altijd het beste te bepalen. Niet alleen de dagelijkse handelsbeurs maar ook de termijnhandelsprijzen zijn nu op een historisch hoogtepunt, waardoor kiezen voor een energiecontract met vaste prijzen niet aantrekkelijk is. Het leidt op korte termijn wellicht tot een lagere kWh/m3-prijs, echter zit u dan voor meerdere jaren vast aan relatief hele hoge prijzen. Beter erop vertrouwen dat deze marktsituatie met hoge prijzen (door een extreme samenloop van allerlei omstandigheden) weer gaat afnemen.
Bij NieuweStroom rekenen we voor u met de werkelijke marktprijs. Dus zodra de tijdelijke piek voorbij is, profiteert u meteen van de bijbehorende prijsdaling.

Een eerste voorzichtige daling lijkt inmiddels ingezet. Zie voor meer informatie: Marktupdate
Voor uw toekomstige facturen, is deze gestabiliseerde/licht dalende trend van de marktprijzen een fijne ontwikkeling. Maar de prijzen zijn nog steeds wel aanzienlijk hoger dan u de laatste jaren gewend was.

Wij helpen u graag

Voor verdere vragen kunt u ons van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30-17:00 uur bellen op 088 99 68 686. Of contact opnemen via het contactformulierOnze veelgestelde vragen vindt u hier